Wat zijn (kaas)reststromen – en wat kun je ermee?

In de kaasverwerkende industrie ontstaan dagelijks reststromen. Denk aan korsten, snijverlies of overtollige voorraden. Vaak worden deze bijproducten gezien als afval, maar bij ExpertCheese zien we ze als grondstoffen met potentie. In dit blog leggen we uit wat (kaas)reststromen precies zijn – en wat je ermee kunt doen.

Wat verstaan we onder kaasreststromen?

Reststromen ontstaan overal waar kaas wordt gesneden, verpakt of verwerkt. Enkele veelvoorkomende voorbeelden:

  • Snijverlies: bij het snijden van plakken, blokjes of repen blijven er altijd randjes en stukjes over.

  • Korsten: de buitenkant van kaas (met of zonder coating) wordt vaak weggesneden en apart gehouden.

  • Retourstromen: producten die bijvoorbeeld over de THT-datum dreigen te gaan, verkeerd gelabeld zijn, of retour komen van retail of foodservice.

  • Overproductie / uitval: partijen kaas die niet meer in de oorspronkelijke keten passen.

Al deze reststromen zijn in principe goede, veilige kaasproducten, maar hebben niet (meer) de juiste vorm, verpakking of commerciële waarde voor hun oorspronkelijke toepassing.

Wat kun je ermee? Meer dan je denkt

Waar de één afval ziet, ziet ExpertCheese mogelijkheden. Deze bijproducten kunnen worden:

  • gereinigd en gesorteerd op kwaliteit en type,

  • verwerkt tot nieuwe vormen, zoals rasp, blokjes of pasta,

  • gecombineerd en verpakt voor gebruik als ingrediënt in andere voedingsmiddelen.

Op die manier gaan deze kaasstromen terug de keten in – bijvoorbeeld in sauzen, snacks, kant-en-klaarmaaltijden of bakkerijproducten.

Duurzaam en kostenefficiënt

Door reststromen op deze manier te benutten, voorkom je verspilling én haal je meer waarde uit je grondstoffen. Bovendien is het een duurzame oplossing die past binnen circulaire ketens en ESG-doelstellingen.

Bij veel van onze klanten past herverwerking van kaasreststromen perfect in hun MVO-beleid. Maar het is minstens zo interessant vanuit economisch oogpunt: je verlaagt je kosten en vermindert afvalverwerking.

Hoe werkt het in de praktijk?

Bij ExpertCheese ontvangen we reststromen van producenten, verwerkers en verpakkers. We beoordelen de kaas visueel en microbiologisch, sorteren op type en kwaliteit, en verwerken alles volgens strikte voedselveiligheidsnormen. Daarna leveren we het product weer terug – in een vorm die geschikt is voor nieuwe toepassingen.

Samengevat

Kaasreststromen zijn géén afval – het zijn bijproducten met waarde. Door ze zorgvuldig te verwerken, voorkom je verspilling en creëer je nieuwe grondstoffen voor de voedingsindustrie. ExpertCheese helpt je hierbij, op een veilige en transparante manier.

Let op woensdag 12 maart zijn wij gesloten ivm biddag

0%